
Vi kan bidra aktivt inn i innovasjonsprosjekter og organisasjonsutvikling.
Her presenterer vi noen av prosjektene vi har vært involvert i.

C3 – Senter for fremtidig helse
C3 var et senter for forskningsdrevet innovasjon og forsket på fremtidens helsetjenester i perioden 2015 til 2024.
Bakgrunn og utfordring
C3 har forsket på fremtidens helsetjeneste gjennom design, anskaffelser og skalering. Med Oslo universitetssykehus (OUS) som vertskap, besto C3 av 17 partnere – fra forskning, fra private og offentlige selskap, fra to sykehus (Sunnaas Rehabiliteringssykehus og Revmatismesykehuset) – samt kommunene Oslo og Larvik.
Målet vårt var å akselerere implementering og spredning av pasientsentrerte innovasjoner som endrer pasientforløp, styrker brukerne og øker veksten i helsesektoren.
Løsning og gjennomføring
C3s tverrfaglige tilnærming har adressert innovasjonsutfordringer i offentlighelsetjeneste ved å anvende teorier og metoder om innovasjon og organisasjonsendring de ulike forskningsfeltene for publikasjon i fagfellevurderte internasjonale tidsskrifter og bøker. C3s tjenestedesignforskning er basert på kreativ utvikling av metoder og eksperimenter i en bred aksjonsforskningstilnærming. Et eksempel er innføringen av «tjenestedesignlabs» som midlertidige laboratorier inne i sykehus/kommunale enheter. Andre metoder og teorier er utviklet for å gi oss forståelse for det underliggende behovet til pasienter, pårørende og helsepersonell når nye digitale helsetjenester utformes.
Resultater
C3 har bidratt til mer effektive hjemmebaserte helsetjenester inkludert utviklingen av to av de ledende leverandørene av slike tjenester i Norge; Dignio og Diffia. Dignios avstandsoppfølgingsplattform hadde sin opprinnelse i et primærhelseinitiativ, og er nå distrinuert i mer enn 150 kommuner, på tvers av flere omsorgsnivåer i Storbritannia, og er inne på Ahus og OUS.
C3 har bidratt til de pågående endringene i offentlig sektors IKT-utviklingsstrategier, som går bort fra store digitale fornyelsesanskaffelser og utviklingsprosjekter og over til vektlegging av integrerende infrastrukturer og modulære systemer. Stikkord er samarbeidende, iterative og iscenesatte innovasjons- og utviklingsprosesser, bruk av relasjonskontrakter, inkorporering av sky- baserte infrastrukturer, -plattformer og -programvareapplikasjoner, og utbredt bruk av standardiserte tidligfase HTA-verktøy. Senteret har også i betydelig grad bidratt til bruk av tjenestedesignmetoder i tidlig utviklingsarbeid på tvers av helsesektoren.
C3 har bidratt til betydning av kritisk refleksjon om brukermedvirkning når vi utvikler innovative helsetjenester. C3 har utviklet to metoder for å analysere og kritisk vurdere den faktiske og potensielle verdien av nye helsetjenester. Den ene er radikalt ny metode, Step Up, for omfattende helseteknologivurderinger i tidlig fase (tidlig HTA) av innovasjoner. Metoden er rettet mot å støtte både innovatører og beslutningstakere i å vurdere slike verdier på en systematisk måte. Det inkluderer verdi for samfunnet og helsetjenesten selv, inkludert pasienter og helsepersonell. Step Up er grundig validert, metoden publisert og omfattende diskutert også internasjonalt, og er i ferd med å bli tatt i bruk som standardmetode for tidlig fase HTA-analyse i flere sykehus. Den andre metoden er digital simuleringsmodellering for å kritisk analysere organisatoriske, logistiske og økonomiske effekter av organisatoriske endringer og nye måter å organisere ressurser på.

Helsetjeneste for bedrifter
Dagens oppfølging og forebygging av sykefravær er ressurskrevende og lite skalerbart. Vi har bidratt i utviklingen av en tjeneste for å bedre kapasitet og redusere sykefravær.
Bakgrunn og utfordring
Ifølge Eurostat har Norge verdens høyeste sykefravær. Dagens oppfølging og forebygging av sykefravær er ressurskrevende og lite skalerbart. Sykemeldte i målgruppen faller ofte mellom to stoler, og forebyggende tiltak treffer i liten grad ansatte med muskel- og skjelettplager (MSK) og lettere psykiske lidelser. Målgruppen står for nesten 60 % av alt sykefravær.
Løsning og gjennomføring
Naprapatene Jørgen Nilsen, Emma Andersson og Jørn Pedersen i SK Helse i Fredrikstad ønsket å utvikle en helsetjeneste for bedrifter med aktivitetsoppfølging over tid. Ideen var en tjeneste som ved bruk av digitale verktøy skulle redusere sykefravær, samt øke effektivitet og kapasitet hos bedrifters ansatte. Ambisjonen var å revolusjonere bedriftshelsetjenesten ved å gi arbeidsgiver et verktøy som virket.
Naprapatene inviterte ansatte ved Solcellespesialisten til oppfølging over minimum 12 uker og vi bidro med kognitiv opplæring og oppfølging. Målgruppen var ansatte og fokus var på å etablere gode rutiner for ivaretakelse av egen mental og fysiske helse gjennom gode rutiner for trening, kosthold og søvn. Vi utviklet en fagmetodikk for terapeuter som følger opp deltakere «på avstand», over tid. Tjenesten bidrar til tidlige og målrettede tiltak rettet mot ansatte, med oppmerksomhet spesielt rettet mot risiko for sykefravær.
Den forebyggende og rehabiliterende oppfølgingen av de ansatte i Solcellespesialisten ble gjennomført av Jørgen Nilsen, Emma Andersson og Jørn Pedersen, som ble sertifisert i metodikken vår. Med bruk av digitale verktøy var målet at oppfølgingen skulle forebygge sykefravær, samt øke effektiviteten og kapasiteten hos bedriftens ansatte.
Resultater
Resultatene har vært positive og viser blant annet 95 % måloppnåelse av individuelle mål. Folk var veldig fornøyde med å bli fulgt opp individuelt og tre av fire har lykkes i å etablere nye vaner. Samtidig som det har vært relativt lite ressurskrevende for Solcellespesialisten. De ansatte ved Solcellespesialisten som fikk oppfølging opplevde at de ble fulgt opp på en annen måte enn tidligere. De kunne rapportere om en helt annen bevissthet rundt helse og hadde stor nytte av å ha en sparringpartner.
Blant tilbakemeldingene var også at de hadde fått treningsglede og motivasjon. Oppfølging og dialog rundt «de enkle tingene» ble også trukket frem som positivt – og de opplevde bedre balanse i livet generelt. Av ringvirkninger kan nevnes økt produksjon og bedre økonomi for bedriften, leveringskvalitet og kontinuitet i kundeforhold, samt de fordeler som kommer kommunen til gode når de har bedrifter som går godt.
«Flere av deltakerne pekte på at læringen med å sette seg riktige mål har hatt overførbarhet til jobbrelaterte oppgaver. Metoden gir altså gevinst på effektivisering av jobbrelaterte oppgaver».
– Jørgen Nilsen, Prosjektleder og styreleder, SK Helse AS

Oppfølging av hjertepasienter
Verdien av smarttelefon oppfølging for livsstilsendring etter hjertekirurgi.
Bakgrunn og utfordring
De gunstige effektene av hjerterehabilitering er godt dokumentert og etterlevelse av livsstilsendringer etter rehabiliteringsoppholdet er avgjørende for å bedre langtidsprognosen. Dessverre er dette vanskelig for mange. Konsekvensen er at de fleste hjertepasienter ikke når målene for sekundær forebygging og dermed har økt risiko for nye hjertehendelser og død.
Løsning og gjennomføring
Et doktorgradsprosjekt ved OsloMet ønsket å undersøke hvordan teknologibasert oppfølging ved hjelp av en smarttelefon og app kan implementeres i klinisk praksis for å fremme etterlevelse av sunn livsstil hos pasienter som har deltatt på hjerterehabilitering.
App-en Vett er utviklet av Kari J. Kværner for å veilede og hjelpe enkeltpersoner med å endre atferd og opprettholde vaner og ble benyttet i gjennomføringen av dette arbeidet. Metoden tillater pasienten å sette individuelle mål med oppgaver og tilhørende påminnelser. Individuelle mål og oppgaver ble lagt til appen, og hver pasient bestemte når og hvor ofte påminnelser om oppgavene deres skulle vises. I tillegg kunne pasienter skrive notater knyttet til hvert mål i løpet av studietiden. Appen selv sørget for automatiske påminnelser og evalueringer av oppgaver og ukentlig måloppnåelse. I tillegg fikk pasientene individuell overvåking og tilbakemelding fra utdannet helsepersonell.
Resultater
Denne mulighetsstudien viste at det er mulig å bruke en mobilapp for å fremme og overvåke overholdelse av en sunn livsstil etter hjerterehabilitering. 14 pasienter, deltok i studien som varte i 12 uker. Pasientene opplevde oppfølgingen med appen både nyttig og motiverende.

Digital oppfølging for artrosepasienter
Digital oppfølging for livsstilsendring ved artrose – skreddersydd inidivduell plan og oppfølging for vektnedgang, trening og kostholdsendring.
Bakgrunn og utfordring
For personer med kroniske plager er det krevende å lykkes med livsstilsendringer – i form av fysisk aktivitet og/eller vektreduksjon. Personer med artrose er ett eksempel på en pasientgruppe som vil kunne ha god effekt av fysisk aktivitet og/eller vektreduksjon. Vi ble invitert til å teste en egenutviklet app – en dynamisk og interaktiv mobil applikasjon – i et pilotprosjekt med artrosepasienter.
Løsning og gjennomføring
App-en Vett ble utviklet av Kari J. Kværner for å bidra til endring av atferd. App-en er basert på kognitiv, motiverende og visuelle teknikker der målene skreddersys den enkelte.
Nytten av metoden Vett ble testet på 12 deltakere med slitasjegikt rekruttert fra artroseskolen ved Diakonhjemmet sykehus. Gjennomsnittsalder var 65 år og det var 10 kvinner og 2 menn. Med oppfølging fra lege fulgte hver av deltakerne en skreddersydd individuell plan for måloppnåelse i 12 uker for vektnedgang, trening og kostholdsendring – basert på forhåndsdefinerte mål, egenkontroll og individuell tilbakemelding.
Resultater
12 personer deltok og fulgte opp 12-ukersprogrammet.
Det var tre typer mål: Fysisk, vekttap og stressreduksjon.
Alle hadde en forbedring av målene sine i løpet av de 12 ukene. Gjennomsnittlig måloppnåelse var 73 % (95 % i klassen 68 til 78 år) og 8 av 10 var tilfredse med oppfølging og løsning. Metoden ble oppfattet som enkel å bruke og motiverende.
Deltakerne opplevde i stor grad at de klarte å etablere rutiner/vaner ut av atferdsendringen de trente på, både i forhold til automatisering av oppgaven, opplevelsen av at oppgavene ble en del av hverdagen deltakernes identitet.
Er du nysgjerrig på metodikken og lurer på om vi kan hjelpe dere?
Ta kontakt, så kan vi fortelle mer om metodene og verktøyene du trenger – slik at dine endrings- og innovasjonsprosesser skaper bedre resultater, løsninger, produkter og tjenester.