C3 – senter for forskningsdrevet innovasjon
C3 var et senter for forskningsdrevet innovasjon og forsket på fremtidens helsetjenester i perioden 2015 til 2024.
C3 har forsket på fremtidens helsetjeneste gjennom design, anskaffelser og skalering. Med Oslo universitetssykehus (OUS) som vertskap, besto C3 av 17 partnere – fra forskning, fra private og offentlige selskap, fra to sykehus (Sunnaas Rehabiliteringssykehus og Revmatismesykehuset) – samt kommunene Oslo og Larvik.
Målet vårt var å akselerere implementering og spredning av pasientsentrerte innovasjoner som endrer pasientforløp, styrker brukerne og øker veksten i helsesektoren
C3s visjon var å katalysere positiv endring i fremtidens helsetjeneste, med fokus på å utvikle helsetjenesten. Målet vårt var å akselerere implementering og spredning av pasientsentrerte innovasjoner som endrer pasientforløp, styrke brukerne og øker veksten i helsesektoren. C3 har forsket på helseinnovasjon helt fra tidlige designfaser, gjennom FoU, systemendringsarbeid, anskaffelser, implementering og skalering. C3 har utviklet kunnskapsbaserte metoder og verktøy som gjør det mulig for pasienten å være aktiv i egen behandling og oppfølging. Vi bygget samarbeid for hurtig og effektiv implementering av nye helsetjenester innen avstandsoppfølging og hjemmesykehus som utgangspunkt. Slik bidrar vi til verdiskaping for kommuner, sykehus og helsenæring.
Senteret avsluttet sin 8 års periode 31.12.2023.
Om oss
C3 har bidratt til mer effektive hjemmebaserte helsetjenester inkludert utviklingen av to av de ledende leverandørene av slike tjenester i Norge; Dignio og Diffia. Dignios avstandsoppfølgingsplattform hadde sin opprinnelse i et primærhelseinitiativ, og er nå distrinuert i mer enn 150 kommuner, på tvers av flere omsorgsnivåer i Storbritannia, og er inne på Ahus og OUS. Diffias opprinnelse startet med initiativ for å forenkle og forbedre hverdagen for helsepersonell og pasienter ved både Sunnaas, Sykehuset Østfold og Helse Sør-Øst. Diffia etablerte den første semi-standardiserte digitale integrasjonsløsning for en ekstern skybasert plattform for digitale tjenester i Norge i samarbeid med Sykehuspartner, Veste Viken HF og Norsk Helsenett. Dette er en kritisk byggestein for ytterligere å utvide og skalere ekstern pasientoppfølging og andre skybaserte helsetjenester. C3 har bidratt til de pågående endringene i offentlig sektors IKT-utviklingsstrategier, som går bort fra store digitale fornyelsesanskaffelser og utviklingsprosjekter og over til vektlegging av integrerende infrastrukturer og modulære systemer. Stikkord er samarbeidende, iterative og iscenesatte innovasjons- og utviklingsprosesser, bruk av relasjonskontrakter, inkorporering av sky- baserte infrastrukturer, -plattformer og -programvareapplikasjoner, og utbredt bruk av standardiserte tidligfase HTA-verktøy. Senteret har også i betydelig grad bidratt til bruk av tjenestedesignmetoder i tidlig utviklingsarbeid på tvers av helsesektoren.
Med Oslo universitetssykehus (OUS) som vertskap, besto C3 av 17 partnere; fem fra forskning; Universitetet i Oslo (UiO), Handelshøyskolen BI (BI), Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Akershus universitetssykehus (Ahus) og OUS; de to siste også brukerpartnere. Øvrige brukerpartnerne var seks private og ett offentlig selskap; Dignio, Accenture, Siemens Healthineers, Induct, Diffia, CGI og Sykehuspartner (Dynamic Precision sluttet C3 år to), to sykehus – Sunnaas Rehabiliteringssykehus og Revmatismesykehuset (forlot C3 år to) og kommunene Oslo og Larvik. I tillegg var næringslivets medlemsforeninger Abelia og Norway Health Tech partnere. Den brede deltakelsen var et resultat av senterets fokus på interaksjons- og kunnskapsdrevne innovasjons- og implementeringsprosesser.
Vår forskning
C3s tverrfaglige tilnærming har adressert innovasjonsutfordringer i offentlighelsetjeneste ved å anvende teorier og metoder om innovasjon og organisasjonsendring de ulike forskningsfeltene for publikasjon i fagfellevurderte internasjonale tidsskrifter og bøker. C3s tjenestedesignforskning er basert på kreativ utvikling av metoder og eksperimenter i en bred aksjonsforskningstilnærming. Et eksempel er innføringen av «tjenestedesignlabs» som midlertidige laboratorier inne i sykehus/kommunale enheter. Andre metoder og teorier er utviklet for å gi oss forståelse for det underliggende behovet til pasienter, pårørende og helsepersonell når nye digitale helsetjenester utformes. Informatikkforskning bidro på to felt; til å studere utfordringer knyttet til behovene for systemendring som må til når eksisterende teknologibaser og nye plattforminfrastrukturer skal samvirke for å motta, tilpasse og skalere nye helsetjenester. Dette inkluderer et PhD-arbeid om utfordringer mellom offentlige etater og private leverandører i utvikling av nye standard grensesnittløsninger for IKT-plattform-infrastruktur. Det andre området omhandlet forståelse av implementeringsutfordringer når digitale tjenester tas i bruk i egne hjem.
C3 har bidratt til betydning av kritisk refleksjon om brukermedvirkning når vi utvikler innovative helsetjenester. Innovative virksomheters inngang til markedet og dialoger omkring beslutnings-, investerings- og utviklingsprosesser blant leverandører og kjøper/brukerinstitusjoner. Offentlige anskaffelser av innovasjonsforskning har gitt en forståelse av hvordan relasjonelle innkjøpskontrakter kan forbedre samordningen mellom leverandør og kjøper og legge til rette for mer effektive og effektive helsetjenester. Anskaffelseskontrakter i Doffin-databasen og intervjuer med leverandører og kjøpere og fra utvalgte offentlig-private innovasjonspartnerskapssaker utgjorde henholdsvis det kvantitative kvalitative datagrunnlaget.
C3 har utviklet to metoder for å analysere og kritisk vurdere den faktiske og potensielle verdien av nye helsetjenester. Den ene er radikalt ny metode, Step Up, for omfattende helseteknologivurderinger i tidlig fase (tidlig HTA) av innovasjoner. Metoden er rettet mot å støtte både innovatører og beslutningstakere i å vurdere slike verdier på en systematisk måte. Det inkluderer verdi for samfunnet og helsetjenesten selv, inkludert pasienter og helsepersonell. Step Up er grundig validert, metoden publisert og omfattende diskutert også internasjonalt, og er i ferd med å bli tatt i bruk som standardmetode for tidlig fase HTA-analyse i flere sykehus. Den andre metoden er digital simuleringsmodellering for å kritisk analysere organisatoriske, logistiske og økonomiske effekter av organisatoriske endringer og nye måter å organisere ressurser på.
Partnere
C3 har bestått av 17 partnere, 5 forskningspartnere og 12 partnere fra kommuner, sykehus og næringsliv. Vår konseptidé er å forske på brukerpartnernes egne innovasjons- og anskaffelsesprosjekter. Samspillet mellom forskere og brukerpartnere har derfor vært høyt fra starten. Hjemmebaserte sykehustjenester, slagrehabilitering, digitale løsninger for hjemmeoppfølging av kronikere er noen av våre prosjekter.
Metoder og verktøy
En stor del av C3s forskningsaktivitet har bestått av metodeutvikling for testing, forenkling og vurdering av innovasjoner i brukerpartners prosjekter. Hittil er det utviklet to servicedesignlaboratorier, et optimaliseringssystem for modellering av pasientstrøm, et tidlig beslutningsstøtteverktøy for pasientnytte og helseverdi, og et tverrfaglig verktøy som kombinerer design tenkning og tidlig helsevurdering. Du finner alt om dette i boken vår Håndbok i helseinnovasjon, som du finner på hovedsiden.
Strategy sandbox
Design Lab
Step Up
Innovative anskaffelser
Om Step Up
Step Up er en åpent tilgjengelig metode som alle kan bruke, uten forkunnskaper. For å bli kjent med metoden, kan du lese metodehåndboken før du gjør aktivitetene. Passer det bedre for deg og teamet ditt å jobbe digitalt, kan dere bruke de digitale arbeidsbøkene.
Aktivitetene kan gjøres i den foreslåtte rekkefølgen, men dere kan også gå opp og ned trappen etter behov. Jo mer du forstår av problemet og mulige løsninger, jo enklere vil det være å velge en aktivitet fra Step Up.
Aktivitetsark
Aktivitetsarkene er A3-ark som du skriver ut og bruker i engasjerende verksteder eller arbeidsmøter der dere jobber sammen rundt et bord. Last ned her!
Digital arbeidsbok
Om du heller ønsker å jobbe digitalt, kan du bruke den digitale arbeidsboken. Her finner du både teorien fra metodehåndboken og aktivitetsarkene som kan fylles ut digitalt. Last ned her!
Håndbok
Du kan lese mer om hvordan ta gode beslutninger og bidra fremtidens helsetjeneste i C3-boken Håndbok i helseinnovasjon. Last ned her!
E-læringskurs
Vi har også utviklet et e-læringskurs for at du skal kunne bli kjent med metoden. Kurset tar deg gjennom de fire delene av Step Up og tar rundt en halvtime å gjennomføre.
Er du ansatt ved OUS kan du ta kurset her:
Gå til e-læringskurs . Dette krever innlogging og det registreres det at du har gjennomført kurset.
Om du ikke jobber ved OUS kan du ta kurset her:
Se en kort introfilm.
Se hvordan du kan bruke de fem aktivitetene i en workshop.
«På min avdeling skjer det små endringer hele tiden. Jeg ser helt klart nytten av å bruke én eller to aktiviteter for å løse dem på en god måte. Det som er så bra med Step Up, er at metoden tvinger deg til å sette deg inn i alle fordeler og ulemper ved en innovasjon, ikke bare det økonomiske».
– Anette Borge Erlandsen, tidligere student og tjenesteleder i Tønsberg kommune
Den trinnvise tilnærmingen i Step Up avdekker om en løsning vil fungere eller ikke i god tid før implementering. Som figuren under viser, vil den potensielle nytteverdien av en innovasjon øke for hvert steg man tar. Hvert steg er knyttet til bestemte aktiviteter og beslutninger, noe som også bidrar til å redusere risiko og kontrollere kostnader underveis.
Det lønner seg med andre ord å tenke seg om. Det sparer både tid og ressurser.
Mer om Step Up
Du kan også finne artikler som skriver om Step Up – blant annet følgende tre artikler – fra Oslo Universitetssykehus, BI business Review og Nasjonalt senter for e-helseforskning – kan være nyttige å lese.
Oslo universitetssykehus
Senter for e-helseforskning
BI Business Review
Er du nysgjerrig på metodikken og lurer på om vi kan hjelpe dere?
Ta kontakt, så kan vi fortelle mer om Next Steps – våre skalerbare verktøy for å endre vaner, utvikle prestasjonsevne og nå individuelle og organisatoriske mål.