Bedre helseinnovasjoner ved bruk av et forskningsbasert rammeverk
Hvordan kan vi sikre oss at helseinnovasjoner gir økt verdi? Prøv ut disse aktivitetene på den neste innovasjonsworkshopen din?
Alt for ofte, gir ikke helseinnovasjoner økt verdi i form av helse eller økonomi. Derfor har Senter for fremtidig helse (C3) gjennom en iterativ designprosess sammen med forskere og innovatører i sykehus, kommuner og næringsliv utviklet en serie med aktiviteter som øker sannsynligheten for vellykkede innovasjonsprosjekter. Ved å forstå verdien av å løse et problem og utforske alternative løsninger, vil workshopdeltakere sikre seg at ressurser og teknologi er brukt på den beste mulige måten for å maksimere verdi. Aktivitetene samler perspektivene til brukere, ansatte, klinikere, ledere og beslutningstakere, tidlig i innovasjonsprosessen.
Step Up er laget for alle som vil bidra til å forme fremtidens helsetjeneste gjennnom innovasjon og tjenesteutvikling.
De fire delene av Step Up er:
Et solid fundament
For å løse det riktige problemet, undersøker teamet alle sider ved problemet slik at beslutninger er basert på kunnskap.
En verdifull løsning
For å velge riktig blant mange muligheter, sammenligner teamet løsningene og velger den som har størst potensiell nytteverdi og samtidig er mulig å realisere.
Et felles veikart
For å stå samlet fra start til mål, blir teamet enige om hvilke milepæler de skal nå fram mot implementering.
En stødig leder
For å legge til rette for å ta nye steg, reflekterer lederen over sin rolle i prosessen.
Når lederen og teamet gjennomfører aktivitetene i de fire delene, får de hjelp til en stegvis progresjon i arbeidet med å gjøre en endring eller utvikle en helt ny tjeneste.
Kom i gang
Step Up er en åpent tilgjengelig metode som alle kan bruke, uten forkunnskaper. For å bli kjent med metoden, kan du lese metodehåndboken før du gjør aktivitetene. Passer det bedre for deg og teamet ditt å jobbe digitalt, kan dere bruke de digitale arbeidsbøkene.
Aktivitetene kan gjøres i den foreslåtte rekkefølgen, men dere kan også gå opp og ned trappen etter behov. Jo mer du forstår av problemet og mulige løsninger, jo enklere vil det være å velge en aktivitet fra Step Up.
Aktivitetsark
Aktivitetsarkene er A3-ark som du skriver ut og bruker i engasjerende verksteder eller arbeidsmøter der dere jobber sammen rundt et bord. Last ned her!
Digital arbeidsbok
Om du heller ønsker å jobbe digitalt, kan du bruke den digitale arbeidsboken. Her finner du både teorien fra metodehåndboken og aktivitetsarkene som kan fylles ut digitalt. Last ned her!
Håndbok
Du kan lese mer om hvordan ta gode beslutninger og bidra fremtidens helsetjeneste i C3-boken Håndbok i helseinnovasjon. Last ned her!
E-læringskurs
Vi har også utviklet et e-læringskurs for at du skal kunne bli kjent med metoden. Kurset tar deg gjennom de fire delene av Step Up og tar rundt en halvtime å gjennomføre.
Er du ansatt ved OUS kan du ta kurset her:
Gå til e-læringskurs . Dette krever innlogging og det registreres det at du har gjennomført kurset.
Om du ikke jobber ved OUS kan du ta kurset her:
Se en kort introfilm.
Se hvordan du kan bruke de fem aktivitetene i en workshop.
«På min avdeling skjer det små endringer hele tiden. Jeg ser helt klart nytten av å bruke én eller to aktiviteter for å løse dem på en god måte. Det som er så bra med Step Up, er at metoden tvinger deg til å sette deg inn i alle fordeler og ulemper ved en innovasjon, ikke bare det økonomiske».
– Anette Borge Erlandsen, tidligere student og tjenesteleder i Tønsberg kommune
Den trinnvise tilnærmingen i Step Up avdekker om en løsning vil fungere eller ikke i god tid før implementering. Som figuren under viser, vil den potensielle nytteverdien av en innovasjon øke for hvert steg man tar. Hvert steg er knyttet til bestemte aktiviteter og beslutninger, noe som også bidrar til å redusere risiko og kontrollere kostnader underveis.
Det lønner seg med andre ord å tenke seg om. Det sparer både tid og ressurser.
Mer om Step Up
Du kan også finne artikler som skriver om Step Up – blant annet følgende tre artikler – fra Oslo Universitetssykehus, BI business Review og Nasjonalt senter for e-helseforskning – kan være nyttige å lese.
Oslo universitetssykehus
Senter for e-helseforskning
BI Business Review
Er du nysgjerrig på metodikken og lurer på om vi kan hjelpe dere?
Ta kontakt, så kan vi fortelle mer om Next Steps – våre skalerbare verktøy for å endre vaner, utvikle prestasjonsevne og nå individuelle og organisatoriske mål.